Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ακριβώς πετάμε ρύζι στους νεόνυμφους; Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό το αρχαίο έθιμο;
Λοιπόν, ας το αντιμετωπίσουμε με την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα γιατί πετάμε ρύζι στους γάμους. Μήπως η παράδοση προήλθε από μια εποχή όπου το ρύζι ήταν συμβολικό φαγητό πλούτου και ευημερίας; Ίσως, αλλά ας δούμε και άλλες εκδοχές.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως η παράδοση προέρχεται από την αρχαία Ρώμη, όπου οι καλεσμένοι στους γάμους πέταγαν συμβολικά στο ζευγάρι δημητριακά και φρούτα, προκειμένου να τους ευχηθούν καλή τύχη και αφθονία.
Ειδικότερα η πιο διαδεδομένη εξήγηση είναι πως το πέταγμα του ρυζιού στους νεόνυμφους συμβολίζει ευλογία, ευτυχία και εύοσμη ζωή στον γάμο τους. Παραδοσιακά, το ρύζι θεωρείται σύμβολο ευημερίας και πλούτου, οπότε οι καλές ευχές προς το ζευγάρι εκφράζονται με το πέταγμα ρυζιού.
Και ναι, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την πιο ρομαντική εκδοχή όλων: Το ρύζι είναι λευκό, όπως και η νύφη! Και καθώς πέφτει πάνω του, τον ευλογεί με την ελπίδα πως θα ζήσουν μαζί μια λαμπρή και ευτυχισμένη ζωή. Ωχ, αντιλαμβάνομαι, κλείνουμε τα μάτια και πετάμε το ρύζι, ενώ μέσα μας σκεφτόμαστε: “Θα ήθελα να μάθω ποιος ήταν αυτός που σκέφτηκε αυτό το έθιμο;”
Το περίεργο είναι πως αυτή η παράδοση δεν περιορίζεται μόνο στο ρύζι. Υπάρχουν περιοχές που προτιμούν να πετάνε λευκό ζάχαρη ή ακόμη και ποπ κορν πάνω στους νεόνυμφους!
Όλα αυτά τα παράξενα έθιμα μας θυμίζουν πως η ζωή είναι περίεργη, αλλά και πολύ πολύ περίεργη όταν πρόκειται για τον έρωτα. Και τελικά, ίσως αυτή να είναι η ουσία της υπόθεσης: Οι γάμοι είναι υπέροχοι, o έρωτας είναι αγάπη και το ρύζι που πετάμε είναι μια ιδιαίτερη, αλλά αγαπησιάρικη παράδοση.
Έτσι λοιπόν, αγαπητοί μου, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε έναν γάμο και θα δείτε τον κόσμο να πετάει ρύζι, ποπ κορν, ή ακόμη και περιστέρια (ναι, συμβαίνει!), απλά χαμογελάστε και αφήστε την περιέργεια σας να σας κατακλύσει. Γιατί όπως και να ‘χει, ο έρωτας και οι γάμοι είναι πανέμορφοι – και αξίζουν να τιμηθούν με τον πιο παράξενο τρόπο που μπορούμε να σκεφτούμε!